IoT Suite

Binnen Caesar Experts zijn we al een aantal jaar druk bezig met Internet Of Things, en dan met name de manieren om toegevoegde waarde te kunnen leveren. Zoals in de vorige blogpost al is gemeld worden deze oplossingen ook bij klanten ingezet om daadwerkelijk processen te verbeteren.
Mijn interesse in technologie, en het willen verbeteren van processen leidt er vaak toe, dat we tot outside the box oplossingen komen.

Bij het verzorgen van inspiratie/kennis sessies, workshops, komt ook vaak ter sprake, dat dit op een veilige manier moet worden gekoppeld, dat het beheersbaar moet zijn, big data analyse plaats kan vinden en integratie als vanzelfsprekend zou moeten zijn. In onderstaand diagram een overzicht van de Azure diensten die onderdeel uitmaken van de Azure IoT enablers;

In de afgelopen tijd zijn in het Azure platform een groot aantal diensten toegevoegd die als enabler voor Internet Of Things kunnen worden ingezet. Het grote voordeel hiervan is, dat de diensten kunnen worden geïntegreerd in een eigen platform, en ingehaakt kunnen worden in de huidige processen. 

Azure IoT Suite

Ingrediënten

Wat op het gebied van security en beheer een groot voordeel is, is dat al deze diensten, als “ingredienten” beschikbaar zijn in een standaard oplossing...de Azure IoT Suite.


IoT Hub

Een belangrijke toevoeging op het gebied van integratie is de introductie van de IoT Hub als onderdeel van deze suite. Daarmee is het mogelijk op afstand met een device te communiceren. Dit houdt in dat een sensor remote kan worden voorzien van updates, of op de opdracht tot het uitvoeren van een meting kan worden gegeven.

Uiteraard is er een Service Bus waarmee informatie kan worden uitgewisseld, de Azure Service bus. Dit is een Event Hub voor het verwerken van grote hoeveelheden real-time dataom Big Data analytics mogelijk te maken, maar juist de laatste aanvulling (remote opdrachten laten uitvoeren), maakt het ook mogelijk het beheer van deze slimme devices te vereenvoudigen.

Er zijn een aantal templates beschikbaar, de predictive asset maintenance template helpt bij  het beheren van objecten, en middels analytics kunnen anomalies/ afwijkingenworden gededecteerd door gebruik te maken van Cortana Analytics suite. De template maakt gebruik van een divers aantal diensten, en zorgt voor het opzetten van de gehele infrastructuur.

Het predictive asset maintenance sample genereert vanuit de portal onder andere de volgende op elkaar afgestemde diensten:

  • IoT Hub voor het op afstand communiceren met devices
  • EventHub voor het ontvangen van big data, afkomstig van bijvoorbeeld sensoren
  • Stream Analytics Job voor real-time analytics op (big) data welke dit pusht naar bijvoorbeeld PowerBI
  • Asp MVC website als frontend
  • DocumentDb als NoSql opslag
  • Table / Blob storage
  • Etc.

Toepassingsmogelijkheden

Tijdens de hackathon van Eurosonic Noorderslag hebben we de IoT hub inzet, en middels de Protocol Gateway een bridge gemaakt tussen bestaande MQTT-AMQP omgeving, dit maakt ook integratie met andere services mogelijk welke niet native in Azure beschikbaar zijn. Zo hebben we voor Sound.nl de muntenteller gekoppeld, waarbij tijdens festivals realtime inzicht ontstaat in de omzet van een verkooppunt

De IoT hub maakt het mogelijk met vrijwel elk device te communiceren. Als Proof of Concept, hebben we middels een Universal App op een Lumia 950XL, ons device als asset geregistreerd en data verstuurd naar de Azure IoT suite., Wat nog leuker is, is dat ook het sturen van data naar het device hiermee vanuit vrijwel elk apparaat met een stekker mogelijk wordt. 

Zelf maken we regelmatig gebruik van een programmeerbare WIFI chip van enkele euro’s, welke geprogrammeerd kan worden en daardoor sensoren kan uitlezen en aansturen, dit is dus een erg mooie feature in het platform en slaat de brug tussen hardware en Cloud

Op onze website staan een aantal referentie cases. Geïnteresseerd in wat Internet Of Things in uw bedrijf kan betekenen, of wat het verschil is tussen al deze Azure diensten neem contact op!

SANDER NEFS 25 February 2016

Reageer op dit bericht