Skip to content

Data Hubs – Data als product

Er wordt tegenwoordig vaak gezegd dat data het nieuwe goud is. In de praktijk ligt de focus nog steeds op applicaties en de functionaliteit rondom die applicaties. Data zelf is natuurlijk ook allang een product, maar data heeft nog niet altijd de focus. Data hubs kunnen dit veranderen.

Wat als we API’s (en API Management) en Data (en Data Management) bij elkaar kunnen brengen in één oplossing? Dit is het idee achter een data hub. Data hub is een term die oorspronkelijk van Gartner komt. Ze geven op hun website hierover aan:

Hieronder zijn de verschillende manieren van data distributie waarover Gartner spreekt grafisch weergegeven:

Hub-Spoke

Meestal is er niet sprake van één hub, maar van meerdere hubs. De subnodes kunnen direct, maar ook via de hubs met elkaar communiceren. Bij vliegvelden is dit als volgt:

Het concept

Een data hub bevind zich conceptueel dus ergens tussen centraal en decentraal en operationeel en strategisch.

Voordelen

Maar wat is nu het voordeel van een data hub? Het basisvoordeel is hetzelfde als bij grote vliegvelden die als hub dienen. Je hoeft niet tussen elk punt een verbinding te maken, maar kiest een aantal punten waar je data slechts deels centraliseert.

Producten

OData

OData helps you focus on your business logic while building RESTful APIs without having to worry about the various approaches to define request and response headers, status codes, HTTP methods, URL conventions, media types, payload formats, query options, etc. OData also provides guidance for tracking changes, defining functions/actions for reusable procedures, and sending asynchronous/batch requests.

Verschillende data hubs, zoals die SAP, MarkLogic en Mendix ondersteunen ODATA.

Voorbeeldproducten

1. Cloudera Enterprise Datahub

2. InfinyOn

3. Mendix Data Hub

4. MarkLogic Datahub

5. IRIS Data Platform

6. SAP Data Cloud

Conclusie

Delen

Recente berichten