Skip to content

Aan de slag met de volgende generatie IT’ers

Het smartboard floept aan. Ik doe de deur dicht nadat de laatste student is binnengestormd. 30 paar onbekende ogen kijkt mij verwachtingsvol aan. Ik stel mezelf voor en begin de basisprincipes van Apex (Oracle Application Express, een low-code ontwikkelplatform) en Scrum uit te leggen. Mijn eerste stappen als gastdocent aan de Hogeschool Utrecht zijn gezet.

Van Oracle-consultant naar gastdocent

Als Oracle-consultant is kennisdeling voor mij niet nieuw. Sterker nog: ik vind het leuk om te doen en zie het als een belangrijk onderdeel van mijn werk. Ik heb de afgelopen jaren veel kennis opgedaan bij verschillende klanten. En eens in de zoveel tijd krijg je dus de kans om de volgende generatie IT’ers ervaring uit de praktijk bij te brengen.

Normaal gesproken sta ik dus niet voor de klas. Maar ik ben ook niet altijd op het kantoor van Caesar Experts te vinden. Ik kom geregeld bij onze klanten over de vloer waar ik advies geef of meewerk in de organisatie. Dit maakt mijn werk heel divers. Bovendien is het leuk om te merken dat klanten echt geholpen zijn met mijn expertise. Dat kan een praktische toepassing van mijn kennis zijn, maar regelmatig is het ook kennisoverdracht.

Met de voeten in de modder

Toen een aanvraag van de Hogeschool Utrecht (HU) binnenkwam voor een gastdocent voor een collegereeks over Oracle en Scrum meldde ik mij meteen als kandidaat. De HU zocht een ervaren extern docent die een natuurlijke aanleg had voor kennisoverdracht. Iemand die met de voeten in de modder staat maar ook theoretisch onderlegd is. Laten Scrum en Oracle nou net mijn expertises zijn en kennisoverdracht een passie. Ik kreeg van Caesar Experts direct de ruimte om als gastdocent aan de HU aan de slag te gaan. 

Dit was ook een mooie gelegenheid om mijn didactische vaardigheden weer eens kritisch onder de loep nemen. Hoe leg je complexe technische concepten goed uit aan een publiek dat daar nog weinig ervaring mee heeft? Spreek ik de taal van studenten voldoende? Net zoals in Scrum teams en, breder, organisaties spelen cultuur en communicatie ook in de collegebanken een belangrijke rol. 

Tech gaat (ook) over samenwerken

Dat bleek tijdens een college dat was gewijd aan Scrum. Niet ik, maar de studenten zijn aan het woord. Ik maak het mij gemakkelijk en zit tussen de studenten terwijl ieder studententeam de resultaten van de afgelopen sprint presenteert. Ik ben heel positief verrast als ik zie wat sommigen al met Apex hebben gedaan.

Tijdens een ander college gaan we diep in op agile werken. De essentie van succesvol software of services ontwikkelen is natuurlijk dat het aansluit op de (actuele) vraag van de organisatie en dat snel en foutloos op die vraag wordt ingespeeld. Agile werken is voor verreweg de meeste ontwikkelaars en consultants inmiddels de standaard. Voor studenten is dat natuurlijk anders. Die moeten leren wat het inhoudt. Te vaak zien we bij Caesar Experts nog afgestudeerden die onvoldoende weten hoe je agile werkt. Dat moet veranderen en daarom speel ik met deze groep de marshmallow challenge. 

Ieder studententeam bouwt een zo hoog mogelijke toren van ongekookte spaghetti, plakband en touw. De toren moet uiteindelijk een marshmallow kunnen dragen. Teamwork, communiceren, op tijd testen van je resultaat (de marshmallow op de toren zetten): het komt allemaal aan bod. Zo leren studenten spelenderwijs de basis van agile werken.

Terugkijken op een geslaagde periode

Na afloop van de collegereeks waren de studenten bekend met de basisprincipes van Scrum, Oracle, Agile en Apex. Het was leuk om te zien dat de combinatie van theorie en praktijkervaring echt toegevoegde waarde had voor studenten. Wat mij betreft zou ieder IT-bedrijf zijn kennis moeten delen met studenten. Kennis uit het veld is voor hen onmisbaar en voor IT-bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe talenten is het een mooie manier om alvast kennis te maken en een goede indruk achter te laten.

Had ik net zo goed les kunnen geven als ik geen consultant was? In alle eerlijkheid denk ik van niet. Juist doordat ik zo veel organisaties van binnen heb gezien heb ik heel veel kennis kunnen vergaren. En dat geldt ook voor mijn collega’s. Dat is een belangrijk voordeel voor klanten: zij kunnen tijdelijk ervaren krachten in huis halen met specialistische expertise. Wilt u meer weten over wat wij kunnen bieden? Download dan gratis onze whitepaper

‘Werken met een flexibele schil’.

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Delen

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Recente berichten