Skip to content

Microsoft Azure groeit, nu ook als eerst in Afrika

Microsoft kondigt als eerste grote cloud provider datacenters in Afrika aan. Dit lijkt op het eerste oog voor ons niet zo spannend maar dat is het zeker wel. Noord-Amerika, Europa en Azië waren al langer bij alle grote cloud providers erg sterk vertegenwoordigd maar de opkomende economieën in onder andere Zuid-Amerika en Afrika hebben vaak nog geen toegang tot fatsoenlijke cloud diensten in de regio. Hier lijkt een einde aan te komen en dat is goed nieuws!

Microsoft vs Amazon vs Google

Zoals u misschien al weet zetten de techgiganten massaal in op cloud computing. Amazon starte als eerste techgigant hun cloud business en dit was vanaf de start een groot succes. Microsoft reageerde snel maar ze hadden al veel marktaandeel verloren. Toch lijkt de strijd tussen Azure en AWS weer hoger op te laaien dan ooit. Volgens RightScale was er in 2017 een groei van 15% voor Azure en stagneerde de adoptatie van AWS. Dit betekent dan meer mensen meerdere cloud providers tegelijk uit proberen en dat meer mensen de keuze maken voor Microsoft Azure. Het lijkt erop dat Google de boot gemist heeft want zij liggen qua marktaandeel nog ver achter op het gebied van Cloud Computing. Daarnaast is de groei van het marktaandeel ook niet zo groot als bij bijvoorbeeld Microsoft. Het succes van Microsoft zit hem voornamelijk in de combinatie van het zeer volwassen developer ecosysteem en de eenvoud van het gebruik van Azure. De Visual Studio Suite integreert naadloos met Azure en dit maakt developers factoren productiever.

Mobile First in Afrika

Maar waarom gaat Microsoft nu datacenters openen in Afrika? Ik hoor u denken, maar wat hebben ze in Afrika aan cloud computing, het gros van de mensen heeft daar toch geen computer? Nee dat klopt, ze hebben geen computer maar wel steeds vaker een smartphone. Smartphone gebruik is booming business in Afrika en om al die mensen goed te kunnen faciliteren is cloud computing hard nodig. Volgens verschillende bronnen worden er in Afrika rond 2020 ongeveer 720 miljoen smartphone gebruikers verwacht. Ter illustratie dat zijn net zoveel mensen als de totale bevolking van Europa in het jaar 2015.

Netwerk

Om al die mensen goed te kunnen bedienen zal ten eerste een goed breedbandnetwerk aangelegd moeten worden. Waar wij in Europa een goed bekabeld netwerk hebben zal Afrika deze stap overslaan en alles direct “over the air” doen. Met initiatieven zoals de “SpaceX worldwide satellite boardband network” zullen ook de minder ontwikkelde regio’s binnen aanzienlijke tijd toegang hebben tot supersnel internet. SpaceX is bijvoorbeeld van plan om hun wereldwijde satelliet netwerk beschikbaar te maken in 2019.

Kansen

Dit betekent dat u binnen nu en waarschijnlijk 3-5 jaar een nieuwe doelgroep van een kleine miljard mensen kunt aanboren. Zijn uw diensten of producten ook interessant voor mensen in Afrika of Zuid-Amerika? Is uw software geschikt voor globale distributie en gebruik? Is het klaar voor miljoenen extra gebruikers? Is uw software schaalbaar genoeg? Is het antwoord op een van de bovenstaande vragen negatief, dan kunnen de cloud experts van Caesar Experts u helpen om uw software toekomstbestendig te maken. Nieuwe regio’s faciliteren en uw software op global scale toepassen is ons vak, wij doen dat met passie. Zorg ervoor dat u relevant blijft en wees voorbereid op de dag van morgen. Heeft u behoefte aan een oriënterend gesprek en bent u benieuwd of cloud computing uw business kan vergroten. Neem dan contact op met een van onze cloud experts en zij bekijken samen met u hoe wij uw business kunnen versterken door het toekomstbestendig maken van uw IT.
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Delen

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Recente berichten