Skip to content

Het belang van autonome developers

Autonome Developers

Dit najaar vond de GOTO conferentieplaats in Berlijn, een conferentie voor softwareontwikkelaars. Nieuwe technieken, productiviteit, IoT en ethiek en beveiliging: het kwam allemaal aan bod. Het zijn niet direct thema’s waar je aan denkt bij het ontwikkelen van software. Maar juist door vanuit een ander perspectief naar je vak te kijken doe je nieuwe kennis en inzichten op die je een betere ontwikkelaar maken.

De conferentie werd door zo’n 1000 vakgenoten bezocht. Aangezien zij uit alle windhoeken kwamen, werd hiervoor gecompenseerd door zoekmachine ‘Ecosia’: zij planten voor iedere deelnemer een boom. Verder werd geen onnodige merchandise zoals t-shirts weggegeven: een goede ontwikkeling die navolging moet krijgen wat mij betreft.

De conferentie bestond uit een reeks thematisch gegroepeerde presentaties. Centraal stond natuurlijk de developer en hoe hij of zij zo effectief mogelijk kan zijn. Het sleutelwoord was daarbij autonomie.

De software architect en de developer

Menig developer zal het zich nog herinneren: er was tot nog niet zo lang geleden een strikte scheiding tussen de software architect en de developer. De architect stond daarbij hiërarchisch een trede hoger en dat gaf frictie. Die tijd ligt gelukkig achter ons: de moderne software architect is een teamplayer. Architectuur komt tegenwoordig veel meer iteratief tot stand, in samenwerking met collega’s. Zo vormt het als vanzelf een onderdeel van het dagelijks werk. Dat zorgt voor een veel betere dynamiek in teams, een betere architectuur en uiteindelijk dus ook betere software.

Verandering gaat niet vanzelf en dat betekent dat moderne software architecten andere vaardigheden moeten bezitten. Het vermogen om samen te werken is daar natuurlijk één van, maar flexibiliteit, multitasking en creatief denken zijn nu belangrijker.

Kwaliteit voorop

Ik wees er al even op: ontwikkelaars hebben te maken met allerlei stakeholders. Zij hebben eigen deadlines en planningen leggen druk op het ontwikkelteam. Dat pakt niet altijd goed uit. Ontwikkelaars zullen dus duidelijk moeten zijn over wat kan en wat niet kan. En ze moeten aangeven wat zij nodig hebben om goede software te maken. Dat kan uiteenlopen van OTAP-straten tot simpelweg meer tijd om features te testen. Kwaliteit moet voorop staan en developers zijn degenen die het beste weten of kwalitatief goede software wordt geleverd.

Uit de rails lopende softwareprojecten zijn, helaas, herkenbaar voor veel organisaties. Vaak zijn dit soort problemen het gevolg van een haperende projectorganisatie. Ik zie nog wel eens dat agile principes niet in hun volledigheid worden toegepast. Zo kunnen projecten bijvoorbeeld weer behapbaar worden als de scope wordt aangepast. Of als de backlog anders wordt geprioriteerd.

Vaak wordt gegrepen naar overwerk als middel om deadlines toch te halen. Als overwerk door developers echt een noodzaak is, klopt er vaak iets niet in de scope en prioritering. Overwerk is niet per definitie onwenselijk. Maar als het regelmatig voor komt staan niet alleen teamleden in het project onder druk, maar is de kans op fouten ook groter. Zo veel mogelijk vermijden dus, was de boodschap tijdens de conferentie. Ik kan mij daar wel in vinden, maar ben ook van mening dat het per situatie moet worden beoordeeld. Soms kan tijdelijk een tandje extra bij zetten juist tot hele goede resultaten leiden.

The importance of laughter

Software ontwikkelen is bovenal heel leuk en er valt dan ook genoeg te lachen. Tijdens de conferentie werd ingegaan op het belang van lachen voor teams. Het helpt stress te verminderen en zorgt voor binding tussen individuen. Het zorgt zelfs voor een betere lichamelijke weerstand.

Harmonieuze teams zijn belangrijk voor ieder project. Voor developers is het belangrijk dat zij de ruimte hebben én nemen om een kwalitatief goed eindproduct te kunnen leveren. Door mijn jarenlange ervaring bij verschillende organisaties weet ik in dat opzicht wat wel en niet werkt. En ik kan beamen dat een goede sfeer in het team minstens zo belangrijk is als autonomie. Daar denken mijn collega’s gelukkig net zo over.

Wilt u meer weten over wat wij kunnen bieden? Download dan gratis onze whitepaper ‘Werken met een flexibele schil’.

Ben jij een Java Expert?

Wil je ons bekroonde team versterken? Laat dan van je horen, we zijn altijd op zoek naar nieuw talent.