Skip to content

Datarobots versnellen testprocedures voor applicaties

Het handmatig uitvoeren van een nultest door een functioneel beheerder is in de praktijk een tijdrovende en foutgevoelige activiteit. Met de inzet van datarobots behoort dit tot het verleden: door het emuleren van data-invoer zijn handmatige handelingen niet meer nodig.

Tijdens ontwikkeling en acceptatie spenderen organisaties veel tijd en middelen aan wijzigingen in de ontwikkel – en testomgeving. In de productieomgeving checkt een functioneel applicatiebeheerder of de applicatie goed werkt. Hij doorloopt een aantal stappen in de applicatie om vast te stellen of deze na installatie naar behoren werkt. De werkzaamheden zijn vaak simpel en voorspelbaar. Dit is feitelijk de smoketest, die ook de sanity check wordt genoemd. 

In de praktijk gebruiken organisaties voor deze taak zelden tools, waardoor de applicatie eigenlijk niet goed wordt getest. De gebruikers gaan dan werken met een applicatie waarvan niet vaststaat of deze volledig functioneert. Met de inzet van datarobots kunnen organisaties dit probleem oplossen. De datarobot voert de noodzakelijke stappen in het testproces automatisch uit. De datarobot emuleert de handmatige handelingen van de persoon die normaliter de testprocedures uitvoert. Via logging en rapportages is vast te stellen of de installatie en sanity check goed zijn uitgevoerd.

Sneller en accurater

Een datarobot werkt tijdens tesprocedures sneller en accurater. Het uitvoeren van terugkerende stappen gaat foutloos en de feedback op het testproces is sneller beschikbaar. Iemand die de stappen handmatig uitvoert, raakt vroeg of laat een keer afgeleid, waardoor het onvermijdelijk is dat er fouten in het testproces ontstaan.

Elke organisatie die software wil testen, kan voordelen behalen met de inzet van datarobots. Dat geldt met name voor testtrajecten voor applicaties met nieuwe functionaliteit. Met de datarobot is het ook mogelijk om de bestaande functionaliteit te testen. Normaliter is er veel aandacht voor alleen de wijzigingen. Werkt de toegevoegde functionaliteit en wat is het effect op de bestaande functies in de applicatie?

Gaat het om een handmatige sanity check, dan is een functioneel beheerder minimaal een half uur bezig. Met de inzet van een datarobot is het mogelijk om deze klus in vijf minuten te klaren. Op jaarbasis kan een organisatie dus veel tijd winnen met de inzet van datarobots. Door de inzet van datarobots kunnen functioneel beheerders zich voortaan
richten op het bedenken van nieuwe oplossingen en verbeteringen van dienstverlening.

UiPath

Om datarobots daadwerkelijk te gebruiken, is een programma als UiPath vereist. Op basis van logische stappen die nodig zijn bij een smoketest of sanity check wordt een beschrijving gemaakt. Op basis van deze beschrijving wordt een script geprogrammeerd in UiPath. Wie dit programma wil gebruiken, moet wel logisch kunnen programmeren. Ook kennis rondom configuraties is in dit verband vereist.

Toekomst

In de toekomst zullen datarobots frequenter worden inzet en voor de toepassing zal specialistische programmeerkennis niet meer nodig zijn. Het werken met datarobots zal daardoor naar verwachting een stuk eenvoudiger zijn. 

Ben je benieuwd hoe datarobots jouw organisatie kunnen helpen met het verbeteren en versnellen van testprocedures? Neem dan contact met Nadine van de Geer voor een vrijblijvend gesprek over de toegevoegde waarde van datarobots.

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Delen

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Recente berichten

Stagelopen in coronatijd

Onze twee stagiairs, Christian en Achraf, zijn allebei net afgestudeerd na een bijzondere stage bij Caesar Experts. Want wat begon als een gewone eindstage werd

Lees verder »

Assimbly 3.0

Some say that version 2.0 is the real 1.0. But where is Assimbly 2.0? From 0.1 till 1.9 this versioning scheme was closely followed. So

Lees verder »