Cloud als veel gebruikte term

De term Cloud is een modewoord binnen ICT en daarbuiten. De term begon jaren geleden toen online diensten doorgroeiden van Software As a Service tot andere vormen. Cloud werd en is een verzamelwoord voor infrastructuur, applicaties, databases en services die als dienst worden geleverd door een bepaalde partij. De term Cloud is echter ook aan slijtage onderhevig. Wat vroeger nog bestands-synchronisatie werd genoemd, heet nu Cloud Sync. En als bestanden op een webserver in je eigen pand staan, mag je dat een Cloud noemen of is dat “gewoon” een server?

"Cloud of gewoon een server?"

Wat verstaan wij onder ‘Cloud’?

Diensten die door een andere partij worden aangeboden noemen we meestal een public Cloud. Als je deze diensten zelf aanbiedt aan je organisatie, dan heb je wellicht een private Cloud. Een combinatie ervan, en dat is voor veel organisaties de meest waarschijnlijke strategie, is een hybrid Cloud. En een server in je eigen datacenter waar jouw gebruikers hun bestanden mee kunnen synchroniseren, noemen wij gewoon een server. 

Veel belangrijker dan deze definities en de discussie over de slijtage ervan, is dat wij Cloud zien als een andere manier van denken. Het is eerder een filosofie dan techniek over hoe vraag en aanbod van ICT diensten elkaar ontmoeten. Het gaat erom dat je business niet vier weken hoeft te wachten op een nieuwe resource of applicatie, maar dat ze deze on-demand kunnen aanvragen en krijgen. Het betreft het opvangen van grote loads op bepaalde momenten, waarbij de rekening of doorbelasting het gebruik dynamisch volgt. Het is de wereld waarin development en operations samenwerken om jouw business te bedienen, in plaats van barrières opwerpen.

Het gaat ons om het aanpassen van het proces en attitude tussen ICT en haar afnemers. Cloud techniek is hierbij slechts een enabler, maar niet het complete antwoord.

De nieuwe default

Het denken in Cloud is voor veel mensen al de standaard. Het is met andere woorden de nieuwe default die bewust maar ook vaak onbewust wordt gekozen. Een ontwikkelaar die een applicatie ontwikkelt, klikt zijn of haar resources bij elkaar. In een publieke Cloud of op een omgeving van de organisatie. De traditionele gang naar de systeembeheerder bestaat daar niet meer. Start-ups draaien hun kantoorautomatisering op standaard diensten als Microsoft Office 365, Google Apps for Work, Box en vergelijkbare diensten. Vrijwel alle apps communiceren met grote Cloud omgevingen van Azure, Amazon of Google. Hierdoor hebben de traditionele IT-afdelingen moeite om hun relevantie te behouden: alleen door bewust de regie te pakken blijven zij toegevoegde waarde leveren.

Ook wij gebruiken Microsoft Office 365 voor onze bedrijfsvoering en gebruiken Azure voor diverse diensten binnen onze eigen organisatie.

Maar ik mag niet naar de cloud… 

Men hoort regelmatig dat niet alle organisaties Cloud mogen, willen of kunnen gebruiken. Dat is op zichzelf waar, maar meestal worden daar publieke Cloud diensten mee bedoeld. Dit betekent echter niet dat de concepten van Cloud niet van toepassing zijn. Ook bij organisaties die gebruik blijven maken van eigen apparatuur kan de denkwijze van Cloud, zoals het omgaan met vraag en aanbod, van grote toegevoegde waarde zijn.

Onze ervaring met Cloud

We hebben inmiddels ruime aantoonbare ervaring met de toepassing van Cloud als techniek en denkwijze.

  • Wij hebben tientallen organisaties gemigreerd naar Microsoft Office 365, inclusief architectuur, haalbaarheidsonderzoek, ontwerp, bouw, migratie en beheer.
  • Daarbij adviseren wij ook organisaties om geen gebruik te maken van publieke Cloud diensten als er betere alternatieven bestaan.
  • Bij deze projecten was bouw en migratie naar SharePoint Online ook aan de orde.
  • Wij beheren meerdere klanten die wij ondersteunen bij Microsoft Office 365 en Azure.
  • Diverse migraties van Google Apps for Work naar Microsoft Office 365.
  • Wij leveren hosted diensten op basis van Azure aan diverse afnemers, waarbij het Azure resource verbruik in detail wordt gerapporteerd via onze Azure Billing Service.
  • Eerste partner in Nederland voor het implementeren van Oracle IaaS en PaaS oplossingen, waaronder de Oracle Autonomous DataWarehouse Cloud (ADWC).
  • Applicatieontwikkeling in de Oracle Cloud op basis van Oracle Application Express (APEX).
  • Wij leveren ook hosted diensten op basis van Oracle Cloud aan diverse afnemers, waarbij we tevens detail inzicht geven in verbruik en kosten via onder andere een eigen mobiele app.

Één partner voor Microsoft Cloud Services

Bij ons kun je voor alle aspecten van Microsoft Cloud Services terecht. Of het nu gaat om Office 365, Azure of Enterprise Mobility Suite, wij kunnen je helpen met architectuur, beveiliging, ontwerp, bouw, testen, migratie en beheer. Ook de facturatie voor licenties en resource-verbruik (bij Azure) kan je volledig via ons afnemen, zodat je niet te maken hebt met meerdere partijen.