De kracht van een IT-consultant

Freelancers zijn momenteel erg in trek, zeker gegeven het tekort aan IT-personeel. Maar met freelancers zo prominent aanwezig op de arbeidsmarkt wordt wel eens vergeten dat het ook anders kan. IT-consultants beschikken niet alleen over een breed scala aan expertises maar bieden daarnaast zekerheid. In deze blog vertellen we je er meer over.

Laten we beginnen met een veelgehoorde klacht: IT-consultants zouden erg prijzig te zijn. In de praktijk blijkt dat mee te vallen. Door de schaarste op de personeelsmarkt kunnen freelance IT-experts vaak hoge bedragen in rekening brengen. In vergelijking vallen de kosten van IT-consultants ongeveer even hoog uit. Maar een vergelijking op basis van prijs alleen doet de meerwaarde van een consultant geen eer aan. De grootste kracht van een ingehuurde consultant ligt namelijk niet zozeer in het prijsvechten maar in de kwaliteit van zijn of haar diensten.

Teamgeest

Een eerste belangrijk voordeel van het inhuren van een IT-consultant is dat het nooit gaat om slechts één expert. Consultants zijn altijd onderdeel van een organisatie met veel verschillende expertises in huis. Word je geconfronteerd met een bijzonder complex vraagstuk? Of is er een multidisciplinaire aanpak vereist? Bij een IT-dienstverlener kun je altijd beroep doen op andere, aanpalende expertises. Zo ben je verzekerd van een passende oplossing, ongeacht het probleem.

Keuze uit expertises

Dat wijst ook meteen op een tweede voordeel van inhuren via een IT-dienstverlener: de keuze uit disciplines. Freelancers richten zich noodzakelijkerwijs op de vraag van de markt. Handig in het geval van een besturingssysteem of CMS dat erg in zwang is. Maar wat als je gebruik maakt van bijvoorbeeld legacy software? Of juist een heel innovatief nieuw platform? IT-dienstverleners hebben over het algemeen veel verschillende disciplines aan boord en kunnen daarmee gemakkelijker inspringen op specialistische vraagstukken.

Continuïteit verzekerd

Naast gevarieerde én specialistische expertises bieden consultants ten derde ook continuïteit. IT-dienstverleners werken op een vastere basis dan freelancers. Dat betekent dat je als organisatie stelselmatig gebruik kan maken van dezelfde groep experts. Je bouwt daarnaast ook een relatie op met de IT-dienstverlener. Wanneer een consultant om welke reden dan ook wegvalt, kan zijn of haar rol overgenomen worden door een geschikte vervanger mét de nodige voorkennis over de opdrachtgever. Daarmee bespaar je niet alleen tijd en energie, maar waarborg je ook bedrijfscontinuïteit.

Onduidelijkheid in de wet

Ten slotte is er de Wet DBA. De wet zou meer duidelijkheid moeten verschaffen over de status van zzp’ers met betrekking tot onder andere loonheffingen en werknemersverzekeringen. Toch bleek de wet in de praktijk vooral tot onduidelijkheid te leiden. Er is een nieuwe wet in de maak maar desondanks zal de Belastingdienst de controle op handhaving van de bestaande Wet DBA vanaf 1 januari 2020 aanscherpen. Ingehuurde IT-consultants hebben in dit opzicht een voordeel: ze werken veelal in vaste loondienst bij een IT-dienstverlener en zijn dus niet onderhevig aan de Wet DBA. En dat scheelt een boel juridische kopzorgen.

Wil je graag aan de slag met een IT-consultant, maar weet je nog niet zeker waar te beginnen? Lees meer over de inzet van externe krachten in onze whitepaper ‘Werken met een flexibele schil’. Of neem vrijblijvend contact met ons op!

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Delen

Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on email

Recente berichten