Mijn ervaring met de Microsoft Band 2

Na bijna twee maanden doorgebracht te hebben met mijn Microsoft Band 2 is het tijd voor een blogje over dit klein maar krachtige apparaatje… De Band is verkrijgbaar in drie maten: Small, Large en Medium. Ik heb de Large variant. Je kunt de Band op twee manieren dragen, met het scherm aan de binnenkant van je pols en aan de buitenkant. Zelf draag ik hem het liefst met het scherm aan de binnenkant.

Over de Band 2

De Band maakt gebruik van dezelfde vierkante tiles die we gewend zijn van Windows Phone. Je bedient het apparaat met twee knoppen en het touchscreen. Met de grote knop zet je het scherm aan en uit, met de kleine knop kun je belangrijke activiteiten bevestigen zoals het starten of stoppen van een workout of een bericht lezen. Door horizontaal te scrollen kies je tussen activiteiten of berichten, door verticaal te scrollen lees je berichten. Dit klinkt best ingewikkeld maar na een poosje gebruiken werkt het erg gebruiksvriendelijk. Soms druk ik wel per ongeluk op de grote knop als ik iets wil bevestigen en dan gaat de Band dus weer uit. Daarnaast kan de Band trillen wanneer er iets belangrijks te melden is, zoals een agenda afspraak!

Microsoft Band 2

Fitness First

De Band is in eerste instantie een fitness horloge met hartslag meter en is voorzien van GPS. Tijdens het sporten komt deze helemaal tot leven! Je kunt het scherm helemaal naar wens instellen met zaken als tijd, rondetijden, snelheid en bijvoorbeeld je hartslag. Na elke kilometer zal de Band trillen en je de statistieken van de afgelopen kilometer laten zien. Waar mijn Band wel erg veel moeite mee heeft is het verkrijgen van een goeie GPS fix. Dit duurt soms erg lang, dus hier zie ik zeker nog verbetering mogelijk. Bijvoorbeeld door eerst de GPS van de telefoon te gebruiken die wel altijd snel is.

MS Band 2

Koppelen met je telefoon

Naast fitness horloge is de band ook te koppelen aan je telefoon via Bluetooth. Ik heb hem gekoppeld aan mijn Lumia 930 met Windows Phone (OS). Een ideale combinatie zou je denken, maar het koste nog best wat overtuigingskracht om de Band en Lumia te koppelen. Na m’n telefoon bijgewerkt te hebben naar Windows 10 ging het prima! Nadat je een telefoon gekoppeld hebt stel je de Band helemaal in met de Microsoft Health App. Deze App is trouwens ook beschikbaar voor iOS en Android. In de App kies je welke tiles je op je Band wilt; berichten, notificaties, Facebook, agenda of bijvoorbeeld het weer. Naast de standaard tiles zijn er door derden ontwikkelde tiles toe te voegen aan je Band. Zo heeft Sander Nefs een Caesar tile gemaakt! Lees hier meer over in de volgende blog van Sander.

De hele dag om?

Tussen het sporten en werken door kun je de Band de hele dag om je pols laten. Deze houdt dan de hartslag en hoeveelheid stappen bij, houdt in de gaten of je niet te veel in de zon zit. Ook meet hij 's nachts hoe goed je slaapt. Dit werkt allemaal erg goed, echter als niet-horlogedrager is het voor mij wennen om continu een apparaat aan m'n pols te hebben. Zelf draag ik mijn Band daarom vooral in de auto, ’s nachts en tijdens activiteiten. Mijn telefoon houdt tussendoor trouwens ook netjes de stappen bij en deze worden doorgegeven aan de Band.

MS Band 2
MS Band 2

Realtime communiceren

Het meest speciale van de Band is dat deze realtime communiceert met je telefoon. De waarden van de sensoren kunnen via Bluetooth gebruikt worden in Apps op je telefoon. Ondertussen toont je telefoon weer informatie op de Band. Tijdens het sporten zie je trouwens geen voortgang op je telefoon, dat vind ik wel een beetje vreemd en ik denk dat dit nog wel ingebouwd gaat worden.

Conclusie

Al met al vind ik de Band een erg slim apparaatje waar Microsoft superveel sensoren en techniek in gestopt heeft. Ik ben erg benieuwd welke toepassingen er in de toekomst nog bij komen. Mijn collega Sander Nefs heeft ook een blog geschreven over de Band waarin hij dieper ingaat op de technische specs. Ik raad zeker aan om die ook te lezen hier!

MARTIJN HELDER 25 April 2016
Microsoft Mobile 1 Reacties

Reageer op dit bericht