SQL Server komt beschikbaar op Linux

SQL server gaat nu ook beschikbaar komen op Linux, zowel lokaal als in de Cloud. Wat zijn daar nu de gevolgen en voordelen van?

Om met de Cloud te beginnen

Op Microsoft Azure wordt heel veel gebruik gemaakt van Linux gebaseerde distributies als Ubuntu, Docker en Red Hat. Microsoft heeft ook een overeenkomst gesloten met diverse leveranciers om ervoor te zorgen dat updates en upgrades ook snel beschikbaar komen in de Azure cloud.

Eigenlijk keert SQL Server daarmee terug naar zijn ontstaan geschiedenis. SQL Server is ten slotte gebaseerd op Sybase, en was volledig Unix gebaseerd.

De eerste versie van SQL Server 2016 (verwacht in dit jaar) zal uitsluitend op het Windows platform draaien, de Linux versie (in eerste instantie voor Ubuntu en Docker) zal naar verwachting in de loop van 2017 op de markt komen.

SQL Server loves Linux

Voordelen

Het grootste voordeel hiervan is dat klanten in een hybride omgeving kunnen standaardiseren op één database systeem. SQL Server is door Gartner in 3 magic quadrants als leader gepositioneerd (Operational Database Management Systemen, Data Warehouse en Data Management Solutions for Analytics en Business Intelligence en Analytics Platform) en in één magic quadrant als visionair (Advanced Analytics Platform).

IDC noemt deze stap een hele belangrijke stap in Microsofts commitment als een cross platform leverancier en verwacht dat deze keuze gaat bijdragen aan verdere adoptie van SQL Server.

Red Hat gelooft ook dat Linux gebruikers deze investering prettig vindt en dat het bij zal dragen aan de hybride cloud partnership tussen beide bedrijven.

Canonical (leverancier van Ubuntu) ziet dat veel gebruikers al de Azure Data Lake service op Ubuntu gebruiken en ziet deze stap bijdragen aan de ontwikkeling van applicaties.

Wat je ziet is dat de strategie van de huidige CEO (Nadella) op dit gebied totaal anders is dan van de vorige (Ballmer) en dat andere technologie wordt geïntegreerd in plaats van proberen te “vernietigen”.

Geen Open Source

Het product SQL Server product gaat overigens niet Open Source worden, het is alleen voor het eerst dat een server product op anders dan alleen het Microsoft platform zal gaan draaien. Deze stap helpt ook in de concurrentie situatie met Oracle wat ook op meerder platformen draait.

Wellicht is dit de eerste stap voor Microsoft in het verplaatsen van Server producten naar het Linux platform.

Conclusie

Ondanks dat het nog enige tijd zal duren voordat SQL Server daadwerkelijk op Linux beschikbaar is, zien zowel leveranciers als markt onderzoekers grote mogelijkheden voor deze strategische keuze.

MARCO VAN DER STEIJLE 10 March 2016

Reageer op dit bericht